Bardzo wielu ludzi zaczyna doceniać wyjątkowe jedzenie. Próbujemy oglądać się za doskonałymi restauracjami i kosztować smaków, które przychodzą do nas z różnych stron świata. I dlatego coraz większym powodzeniem cieszy się bardzo dobra restauracja oferująca sushi. Tego rodzaju przekąski zaczęły być wybierane przez dużą grupę ludzi i dlatego restauracje, które je serwują tworzone są w bardzo wielu regionach. Staramy się zwracać uwagę na to, co jemy , a także w jakich lokalach się stołujemy, więc często chodzimy do takich restauracji. W dzisiejszym świecie znacznie częściej niż kiedyś smak i zapach różnych narodów zaczynają być dostępne bez większych trudności. W takiej restauracji mamy możliwość skosztować doskonałych dań, które cieszą nie tylko oczy, ale i podniebienie.TAO BY ZEN JEDYNE TEPPANYAKI W KRAKOWIE Ludzie delektują się posiłkami i chcą jak najczęściej kosztować smaków świata. Spożywanie posiłków nie jest w dzisiejszych czasach obowiązkiem, lecz przyjemnością i dlatego powinniśmy znaleźć taki smak, który będzie nam najbardziej odpowiadał. Sushi to dziś bardzo często wybierane danie, które znajdzie zainteresowane osoby w różnych miejscach na świecie. Sushi niewłaściwie opisywane jako potrawa z nieugotowanej ryby [pochodzi z okręgu Azji południowo – wschodniej. Pierwotnie sushi stanowiło metodę konserwowania ryb. W dzisiejszych czasach sushi można podzielić na dwie kategorie – dania dostosowanego do gustów europejskich, oraz wersji bardziej egzotycznej. Co stanowi różnicę? Głównie dobór składników dania. Sushi tworzone jest z ziaren ryżu, różnego rodzaju owoców morza, warzyw, grzybów, jajek oraz rzecz jasna ryb. Zależnie od preferencji jedzących, ryba może być poddana obróbce cieplnej lub surowa. Ryż za każdym razem jest jednakże ugotowany, a uprzednio zakwaszony przy pomocy octu ryżowego. Wyróżniamy kilka rodzajów sushi, z uwagi na procedurę przygotowania oraz użyte produkty spożywcze. Do najpopularniejszych typów dania należą : nigiri oraz maki. Nigiri to połączenie ryżu, z którego układa się owalne pałeczki oraz fragmentu ryby. Proces tworzenia maki opiera się na ułożeniu ryby oraz ryżu na fragmencie algi oraz zrolowanie całości. Potrzebne jest przy tym użycie przystosowanej do tego maty z bambusa. Jeśli jesteśmy przy temacie konsumowania sushi – istotne jest tylko, by pochłaniać kawałki w całości. Dlatego należy uważać, by danie podawać podzieloną na niewielkie porcje.