Smaczna restauracja z włoskim jedzeniem
Chcesz dobrze zjeść? Pośród szerokich wariantów, które proponuje kuchnia europejska na dużą uwagę zasługuje kuchnia włoska. Dlaczego? Otóż dlatego, że kuchnia włoska to różnorodność smaków, kolorów oraz duża porcja zdrowia.
Typowe włoskie smaki
Polakom restauracja włoska, łączy się prawie zawsze z pizzą i makaronem oraz czasem z owocami morza. Podczas gdy włoskie gotowanie to też takie pyszności jak słodkie desery czy świeże warzywa.
Popularne włoskie potrawy
Pasty to podstawa włoskiej kuchni. Włosi gotują makarony w dziesiątkach rodzajów. Praktycznie niełatwo wyobrazić sobie składniki których nie da się dołączyć do makaronu. Co zjeść w Krakowie Owoce morza, różne rodzaje mięs, np. jagnięce czy dziczyzna i przeróżne warzywa, sprawiają, że makarony nie mogą się znudzić.
Kolejnym klasycznym daniem jest pizza. Wprawdzie nie została ona wymyślona we Włoszech tylko ze starożytnej Grecji. Znana jest jednak jako włoska potrawa. Prawdziwa włoska pizza to niezbyt grube ciasto i niezbyt duża ilość składników. Najpopularniejsza wersja pizzy to margharita z serem. Świeża pizza to uciecha dla podniebienia, ale niestety ogromna ilość kalorii. Nie jest to zatem danie dla tych, którzy chca być szczupli.
Włoskie jedzenie to znacznie więcej niż tylko pizza i pasta. To również risotto, gnocchi, ravioli i liczne desery – np. granita czy panettone. Odwiedzając restaurację włoską nie można nie spróbować wina czy pełnych aromatu serów- gorgonzoli, mascarpone lub pecorino.
Zobacz film